Omgeving

Het strand

De eindeloze zandstranden van de Cote d'Aquitaine behoren tot de mooiste van de wereld. U kunt overal vanaf de fiets- en wandelpaden over het duin het strand bereiken, waardoor u zelf de rust kunt opzoeken. Op grote delen van het strand komt u, zelfs in het hoogseizoen, niet of nauwelijks mensen tegen, kortom: volop rust! Bij de strandafgangen in diverse badplaatsen zijn strandwachten actief. De Atlantische Oceaan kent metershoge golven, waardoor de streek erg populair is bij surfers. Zwemmers in zee moeten altijd wel oppassen voor de kracht van de golven en onverwachte stroming. Langs de kust bevinden zich op afstanden van 10 tot 15 kilometer kleine badplaatsen, die wandelend over het strand, per fiets of per auto zijn te bereiken.

 

Fietsen in de omgeving

In de streek tussen Soulac sur Mer (aan de monding van de Gironde) en Biarritz (bij de Pyreneeen) is een omvangrijk fietspadennet aangelegd, waarbij men gebruik heeft gemaakt van de route van oude spoorlijnen en bunkerpaden uit de Tweede Wereldoorlog. U kunt honderden kilometers fietsen zonder gehinderd te worden door autoverkeer. De fietspaden strekken zich ook uit over het binnenland tot ver ten oosten van Bordeaux. In deze stad zijn ook vele fietspaden aangelegd. U kunt daar gebruikmaken van huurfietsen die op diverse plekken in de stad gereed staan. Voor een overzicht van de verschillende fietsroutes in de directe omgeving klik hier. De route naar het kleurrijke dorp Maubuisson aan het Lac d'Hourtin-Carcans is voor klimmers een uitdaging.

 

Bassin d' Arcachon

Het Bassin staat bekend om haar oestercultuur. Rondom het Bassin bevinden zich vele pittoreske vissersdorpjes, zoals Andernos, Arès, le Canon.

Op 40 kilometer afstand van Lacanau-Ocean ligt, op een landtong, de chique badplaats Cap Ferret aan het Bassin d' Arcachon. Van daaruit heeft u een schitterend uitzicht op het indrukwekkende Dune du Pyla, het hoogste duin van Europa (110 meter). In een van de vele restaurants bij de pier kunt u heerlijk lunchen of dineren. In de hoofdstraat van het stadje vindt u veel boetiekjes en kunstgaleries. Het dorp is geliefd onder schrijvers en kunstenaars. Cap Ferret is ook bekend om zijn vuurtoren, die u kunt beklimmen. U heeft dan een fantastisch uitzicht over de oceaan en het Bassin. Tevens bevindt zich aan de voet van de vuurtoren een interessante tentoonstelling over de ontstaansgeschiedenis van het kustlandschap. Vanaf Cap Ferret kunt u met kleine veerbootjes overvaren naar Arcachon. Dit is een mondaine badplaats met fraaie gebouwen, mooie winkels en een hooggelegen park dat u met een trap of lift kunt bereiken en van waaruit u kunt genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de baai.

Een erg leuke dagactiviteit is het maken van een rondvaart op het Bassin langs het natuurgebied de Banc d' Arguin. Wanneer u geluk heeft kunt u dolfijnen zien meezwemmen met de boot!

Bordeaux

60 kilometer landinwaarts ligt Bordeaux, de hoofdstad van de Gironde. De stad ligt aan de Garonne en heeft een prachtig stadscentrum met veel bezienswaardigheden (347 monumenten) en leuke winkelstraten. Om even te ontsnappen aan de drukte kunt u terecht in een van de vele musea, de Jardin Public of in het prachtige decor van het Grand Théâtre. Het oude centrum van Bordeaux staat sinds 2007 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Bordeaux is tevens een goed vertrektpunt om de wijngaarden van de Haut-Médoc, Saint-Emilion en Entre-Deux-Mers te verkennen.

 

Mascaret

Een bijzonder en zeldzaam fenomeen is de "Mascaret", een vloedgolf die ontstaat in de monding van de Gironde. Afhankelijk van het tij in de oceaan en de hoogte van het water in de rivier de Dordogne ontstaat er op een op de minuut vastgesteld tijdstip een tot wel 1,5 meter hoge vloedgolf in de rivier. Honderden surfers, bodyboarders en kanoers laten zich dan op die vloedgolf een paar kilometer meenemen het binnenland in. Dit verschijnsel doet zich het meest voor in de maanden juli, augustus en september. Het beste valt dit te bekijken vanaf het centrale cafe in het plaatsje St. Pardon in de gemeente Vayres.